مقایسه آثار اسانس دو گونه گیاه Origanum vulgare L. و Origanum majorana L. بر رده سلول سرطانی BCL-1 و سلولهای سیستم ایمنی
گیاهان خانواده نعناعیان منبع غنی از ترکیبهای دارویی با خواص ضدسرطان هستند. در بسیاری از تحقیقات تنها به خواص ضد سرطانی این ترکیبها پرداخته شده است و به سمّیت آنها بر سلولهای سالم توجهی نشده است. این مطالعه با هدف ارزیابی و مقایسه اثرهای سمّی اسانس دو گونه از جنس مرزنجوش (خانواده نعناعیان) شامل Origanum vulagare L. و Origanum majorana L. بر رده سلول سرطانی BCL-1 و لنفوسیت (ایمنی اکتسابی) و ماکروفاژ (ایمنی ذاتی) نرمال در شرایط In vitro طراحی شده است. نمونه گیاهان تهیه و اسانس روغنی با روش تقطیر با آب آماده شد. سپس آنالیز اسانسها با دستگاههای GC و GC.MS انجام گردید. رده سلول سرطانی BCL-1، لنفوسیت و ماکروفاژ نرمال با غلظتهای مختلف اسانسها به مدت 24 ساعت کشت داده شد. حیات سلولی و مسمومیت سلولی تحت تأثیر اسانسهای روغنی از طریق سنجش MTT و LDH تعیین شد. نتایج GC.MS تنوع ترکیبهای دو اسانس را نشان میدهد، بهطوری که تنها دارای 12 جزء مشترک میباشد. دو اسانس در محدوده غلظت 1-01/0 درصد (O. vulgare 47-79% و O. majorana 30-82%) موجب مهار رشد سلول سرطانی BCL-1 میشود (IC50 اسانس O. vulgare: 01/0% و IC50 اسانس O. majorana: 03/0%). هر دو اسانس در بالاترین غلظت (1%) فعالیت حیاتی سلولهای ایمنی را کاهش نمیدهند. همچنین با توجه به نتایج آزمون LDH هیچیک از غلظتهای مورد آزمایش دو اسانس اثر سمّی بر لنفوسیت و ماکروفاژ نداشتند. اسانس گیاهان O. vulgare و O. majorana کاندید مناسبی برای درمان سرطان میباشند، زیرا علاوهبر داشتن خاصیت ضدسرطانی قوی، در سلولهای نرمال سیستم ایمنی آسیبی ایجاد نمیکنند.
شما می توانید این مقاله را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |