مدیر گروه پژوهشی فارماکوگنوزی و داروسازی پژوهشکده گياهان دارويي از پایداری داروهای گیاهی با کمک نانوتکنولوژی خبر داد.
نانوتکنولوژی از آن دست فناوری هایی است که قابلیت ایجاد انقلابی عظیم در سیستم های کشاورزی و غذایی را دارد. برای استفاده موثر از این تکنولوژی باید چهار مسیر عمده شامل انجام تحقیقات بنیادی، تحقیقات کاربردی، توسعه و تجهیز آزمایشگاههای مربوطه و توجه خاص به امر آموزش مرتبط با نانوتکنولوژی پیموده شود.
دکتر فرحناز خلیقی مدیر گروه پژوهشی فارماکوگنوزی و داروسازی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی در گفتگو با خبرنگار سیناپرس پیرامون بهره گیری از علم نانو در این گروه پژوهشی با اشاره به اینکه نانوتکنولوژی توانایی کنترل ویژگی های مواد در مقیاس اتمی و مولکولی است گفت: حوزه پزشکی مدرن و داروسازی هم مانند بسیاری از حوزه های دیگر، تحت تأثیر این فناوری قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: اسانس ها ترکیباتی هستند که کاربردهای درمانی و بهداشتی و آرایشی دارند. استفاده از اسانس ها به عنوان عوامل ضد باکتری، ضد ویروس، ضد قارچ، ضد انگل و ضد حشره سابقهای به قدمت تاریخ دارد. بنابراین، امروزه نانوتکنولوژی در جهت رفع عیوب آن ها وارد عمل شده و به بهبود حلالیت و کاهش فراریت آنها کمک کرده است.
خلیقی ادامه داد: از این رو، در بحث نانو تکنولوژی با همکاری یکی از اعضای گروه، پژوهشی را با هدف بررسی کاربرد نانوتکنولوژی و نانوذرات مختلف در درون گیری اسانس ها و نقش آن ها در بهبود اثرات درمانی و پایداری آنها آغاز کردیم.
وی عنوان کرد: در این مطالعه، مهندس غفارزادگان مسوول بخش نانو تکنولوژی این گروه پژوهشی استفاده از فناوری نانو درتهیه فرآورده های دارویی گیاهی با تأثیر بهترعلیه بیماری ها تحولی عمده را در زندگی بشر ایجاد خواهد کرد و طول عمر، کیفیت و توانایی های جسمی بشر را افزایش خواهد داد.
خلیقی اذعان کرد: در این مطالعه برای آنکه بتوانیم خواص فیزیکی و شیمیایی ترکیبات را تغییر دهیم، می توانیم آنها را در ابعاد نانو ببریم. به بیان ساده تر ذرات بسیار ریز می شوند و وقتی که ریز می شوند خاصیتی که در ابتدا داشتند تغییر پیدا می کند.
وی تصریح کرد: در بحث گیاهان دارویی هم ما می خواهیم از همین ابعاد نانو استفاده کنیم. به عنوان مثال یکی از اقداماتی که انجام داده ایم این است که بر روی اسانس های فرار پوششی در مقیاس نانو بکشیم و اسانس ها را در ذرات کپسولی که مقیاس آنها نانومتر است، ببریم.
مدیر این گروه پژوهشی با بیان اینکه این اقدام باعث می شود که پایداری اسانس زیاد شود، تاکید کرد: اسانس ها فرار هستند و در دمای محیط بسیار راحت تبخیر و از محیط خارج می شوند. لذا اگر ما بتوانیم ثباتشان را افزایش دهیم، در نتیجه می توانیم اثرات درمانی که از آنها می گیریم را طولانی تر کنیم.
وی افزود: البته این اقدام در دنیا انجام می شود و در کشورمان نیز مواردی بسیار اندک وجود دارد که این کار را انجام داده اند. ضمن اینکه ما بر روی ترکیبات گیاه زردچوبه نیز مطالعاتی کرده ایم. زردچوبه اثرات ضدالتهابی بسیار خوبی دارد، اما جذب خوراکی آن بسیار پایین است که قصد داریم با کمک نانو تکنولوژی اثر آن را افزایش دهیم.
بر اساس این گزارش، از جمله مزایای کاربرد علم نانوتکنولوژی در توسعه و بهره وری از گیاهان دارویی و حل مسائل مربوط به تولید آنهاست.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |